İhracatta Ahşap Palet Kullanımı
İhracatta ahşap palet kullanımı, son yıllarda giderek yaygınlaşmakta ve firmalar tarafından gösterilen rağbette artış gözlemlenmektedir. İhracat için uygun palet manasına da gelen bu kullanım, yurt dışı ile çalışan firmalar arasında bir hayli yaygındır. Paletli ürünler, bazı durumlarda gümrükte problem yaşanmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla paletler ile alakalı standartların takip edilmesi ve güncel yönetmelik üzerinden gerekli kontrollerin sağlanması son derece önemlidir.
Hangi Ahşap Paletler İhracat İçin Uygundur?
Her türlü ahşap paletin ihracat için kullanılması yönetmelikler gereğince kısıtlanmıştır. Bu hususta ihracatçı firmalar, belirlenen standarda sahip ahşap paletleri kullanmak ile yükümlüdür. İhracatta ahşap palet kullanımı hususunda uygun paletler ısıl işlem görmüş olmalıdır. Aynı zamanda üzerlerinde izlenebilirlik işareti yer almalıdır ve tedarikçi tarafından izlenebilirlik numarası fatura ile irsaliye üzerinde muhakkak gerekli şekilde belirtilmelidir.
İhracatta Ahşap Palet Standartları
İhracatta ahşap palet kullanımı, yetkili kurumlar tarafından belirli standartlar kapsamında düzenlenmiştir. Bu standartlara göre ahşap paletler kullanılmadan önce ısıl işleme tabi tutulmalıdır. Aksi olmadığı takdirde standart dışı ahşap paletler geri gönderilir ve bu durum ihraç yükünü arttırarak hem vakit hem de nakit kaybına yol açar. Aynı zamanda yetkili merciler, standartları dikkate almayan ihracatçı firmalara yüksek meblağlı idari para cezaları kesmekte ve bu durumun önüne geçmeyi amaçlamaktadır.
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren prosedürlerde ihracatta kullanılan paletlerin yanı sıra lata, sandık, takoz ve benzeri ahşaptan üretilen farklı tip ambalaj malzemeleri ele alınır. ISMP15 prosedürleri olarak da bilinen bu kurallar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol edilir. Yönetmeliğe göre paletlere ısıl işlem uygulanmasının ardından izlenebilirlik de işaretlenmelidir. Aynı zamanda tedarikçi fatura ve irsaliyesi üzerine gerekli şekilde takip numaraları not düşülmelidir.
Isıl İşlem Nedir ve Ahşap Paletlere Nasıl Uygulanır?
Ahşap paletlerin ısıl işlemden geçmiş olması, bu işlem için kullanılan fırınlar ile ısıtılmasını ifade eder. Duruma göre ısıtma (HT) ya da dielektrik ısıtma (DH) yöntemleri tercih edilebilir. Ardından üzerine ISPM15 logosu basılmalıdır. Bu sayede ahşap paletlerin ısıl işlemden geçip geçmediği kontrol edilen mercilere somut olarak gösterilmiş olur. Ahşap paletlerin yanı sıra ahşap ambalajlara da bu şekilde ısıl işlem gerçekleştirilir.
Kuru fırınlara ek olarak buhar fırınlar da kullanılarak ambalaj malzemelerini ısıtmak mümkündür. Ahşabın özü olarak da bilinen iç kısmının sıcaklığı, bu ısıl işlem esnasında en az 56 dereceye gelecek şekilde ayarlanır. Daha sonra en az yarım saat boyunca 56 derece ile üzerindeki sıcaklıklara maruz bırakılır.
Ahşap paletin üzerine vurulan logoda ısıl işlemin Türkiye’de gerçekleşmesine dair ‘’TR’’ ifadesi yer alır. İşletmenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aldığı izin numarası bu iki harfin hemen yanına yazılır. Uluslararası Bitki Koruma Birliği (The International Plant Protection Convention) başak simgesi ile logonun sol tarafında konumlanır ve aynı zamanda birliğin kısaltma kodu olan ‘IPPC’ başağın yanında yukarıdan aşağıya olacak şekilde yazılır. Aynı zamanda hangi tip ısıl işlem uygulandıysa (örneğin: HT ya da DT) logonun alt kısmına kodlanır.
İhracatta Ahşap Palet Çeşitleri
İhracatta kullanılan ahşap palet çeşitleri, kullanıcı isteklerine göre değişiklik gösterir. Bu hususta en yaygın şekilde ön plana çıkan ahşap palet boyutları şunlardır:
- 80 x 120 ahşap palet
- 100 x 120 ahşap palet
İhraç edilen ahşap palet çeşitlerinin üretiminde ceviz ve ladin ağaçları ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte köknar ağaçları, akçaağaçlar, çam ağaçları, maun ağaçları, tik ağaçları ve meşe ağaçları da sıklıkla tercih edilir.
Dünya genelinde farklı ülkeler tarafından tercih edilen paletler arasında ahşap materyalden üretilenlerin yanı sıra plastik ve çelik paletler de yer alır. Ülkemizde birinci sınıf ahşap materyal kullanılarak üretimi gerçekleştirilen ahşap paletler, değişen kıtalara gönderilmekte ve kullanıcılar tarafından beğenileri toplamaktadır.